Vakopzet, werkvormen, presentaties, lesboekjes en instructies

De website Door de Lens van Antoni is bedoeld om leerlingen mee te nemen in de wereld van het onzichtbare en om hen te laten proeven aan wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vier blokken van ongeveer 2,5 uur die de leerlingen ook in die volgorde moeten doen. Elk blok bestaat uit filmpjes, instructie en opdrachten.

De lesopzet is ontwikkeld in samenwerking met Stichting IMC Weekendschool. In het didactisch model van IMC Weekendschool staan gastdocenten centraal. Vanuit een beroepscontext worden vervolgens lessen opgebouwd. In dit project beginnen lessen daarom met voorbeelden van mensen die werken in de wetenschap, in de kunsten of die met microscopen werken. Dat zijn bij voorkeur echte bezoekers in de klas natuurlijk. Maar daarnaast zijn er als start van ieder blok films gemaakt over deze beroepen.

De lesopzet en de modules beschreven voor docenten:

Vakopzet Door de lens van Antoni

Werkvormen Wetenschap – door de lens van Antoni (blok 1)

Werkvormen Wetenschap – door de lens van Antoni (blok2)

Werkvormen Wetenschap – door de lens van Antoni (blok3)

Werkvormen Wetenschap – door de lens van Antoni (blok4)

Let op! Aan het einde van blok 3 wordt de leerlingen gevraagd een van hun tekeningen te uploaden. Als docent kun je daar een code voor opvragen. De klas kan dezelfde code gebruiken, daardoor kun je in blok 4 alle tekeningen op een rij zien en bespreken.

Voor docenten hebben we per blok een powerpoint gemaakt die kan worden gebruikt in de klas. Ook vind je hieronder de lesboekjes voor de leerlingen en de instructies die online worden gegeven.

BLOK 1

BLOK 2

In Blok 2 gaan de leerlingen aan de slag met een echte microscoop. Deze les is mede ontwikkeld door en gebaseerd op de microscopie lessen voor het basisonderwijs van het Nederlands instituut voor Biologie. Scholen die hebben meegedaan aan de training microscopie voor de basisschool van het NIBI hebben precies de microscopen die in dit lesmateriaal zijn gebruikt. Zie voor meer informatie hierover de website: https://www.nibi.nl/pagina/microscopie-voor-de-basisschool

BLOK 3

BLOK 4