Antoni en zijn lens

W at is er allemaal onzichtbaar? Kun je ‘dingen’ noemen die je wel waarneemt maar niet ziet? Wat voor soort ‘dingen’ denk je dan? Levend? Niet levend? Is het van iets gemaakt? Of is het van ‘niets’ gemaakt?

N u gebruiken we vaak lenzen, denk aan brillen en camera’s bijvoorbeeld in een mobiele telefoon. Door een vergrotende lens kun je ineens veel meer zien, en dingen ontdekken die je niet kunt voorstellen. Nog steeds zijn veel mensen voor hun werk bezig in een laboratorium om dingen steeds beter te zien en te begrijpen. Dat ga jij ook doen!

A ntoni Van Leeuwenhoek was de eerste mens die een wereld zag die je niet kunt zien met je blote oog. Hij zag bijvoorbeeld als eerste superkleine diertjes (later werden dat bacteriën genoemd) maar had nog geen idee wat dat waren. Daarvoor gebruikte hij een lens die hij zelf had gemaakt.

A ntoni van Leeuwenhoek leefde van 1632 – 1723 in Delft. Hij was vader van zijn dochter Maria. Hij was een succesvolle handelaar in lakens, waar hij al vergrootglazen gebruikte om het weefsel te bekijken. Hij werd welvarend en had daarom tijd voor zijn grote liefhebberij: kijken door zijn eigen lens, een microscoop. Dat bleef hij zijn hele leven doen en heeft veel waargenomen, vaak wist hij zelf niet goed wat hij zag en probeerde het daarom goed te beschrijven en door tekenaars te laten tekenen. Zo kon hij andere mensen laten zien wat hij zag. Antoni werd er wereldberoemd door.

O p deze website ga je in stappen eigenlijk hetzelfde doen als wat Antoni deed. In 4 blokken leer je over waarnemen, over hoe je zelf een microscoop kunt maken en kunt gebruiken. Je gaat zelf dingen zien die je nooit eerder op die manier zag. En je gaat ook je waarneming verbeelden, tekenen. En net als Antoni laat je anderen zien wat jij zag. En daarover kun je met elkaar praten. Wat heb je gezien? Hoe heb je je waarneming getekend? In de klas kun je elkaars werk bekijken en jouw reactie geven: echt of fantasie?